2017. szeptember 2., szombat

A 10 legjobb thriller | Filmes szubjektív toplista

10.) A tetovált lány (2009)
Az első film prezentálja is az általam elvárt kortárs thriller minőséget. Ez a skandináv krimik alfája és omegája, a műfaj egyik legalapabb darabja. A hangulatvilága nyomasztóan sötét és erőszakos, a rejtély pedig jól felépített. És persze a misztikus Lisbeth Salander szerepében ott van Noomi Rapace, aki valami szenzációs alakítást nyújt.

9.) Holtodiglan
Hallottatok már olyanról, hogy nyugodt thriller? Én sem. De ha létezne ilyen műfaj, egyből ez a film lenne az égköve. A legtöbb hasonló kaliberű alkotás a nyomasztó, brutalitásban gazdagon felépített világával válik kellemetlenné és ijesztővé, de ez a film nem ilyen. Sokkal szimplább és letisztultabb, mind a képi világot, mind a csavarjait illetően. Ezért kiemelkedő. Illetve a film felénél már megoldódik a nagy rejtély és még így is ezerszer meg tudja döbbenteni az embert a továbbiakban.

8.) 1408
Nincs olyan ismerősöm, aki rajtam kívül szeretné ezt a filmet. És nincs, aki olyan kiválónak tartaná, mint én. Mert szerintem ez a film kiváló. Tulajdonképpen az egyik legfélelmetesebb film, amit láttam. A horror és thriller műfaj elemeket remekül alkalmazza, valamint van egy mélyebb, pszichésebb para forrása is, melyet nem szeretnék lelőni. Ezt inkább látni kell.

7.) A kocka
Ha csak egy kakukktojást kéne választanom a listáról, ez lenne az. Tulajdonképpen egy kamaradráma thriller és horror elemekkel. Nem a brutalitás benne a fő téma, hanem a lét miértje és hogyanja. Mindenképpen megnézésre ajánlott darab, számomra egy már-már tökéletesnek mondható darab, mely színházi darabként is megállná a helyét. Mégis rákerült a listára, mivel bővelkedik a thriller alapjaival és elemeivel. 

6.) Más világ
Tulajdonképpen ez is egy kissé kakukktojás, mivel a film végére kikristályosodik, hogy itt valami sokkal többről van szó, mint egy egyszeri kísértettörténet. Ez minden idők egyik legmegdöbbentőbb filmje. Kész. Egyébként meg bővelkedik a félelmetesebbnél félelmetesebb jelenetekben.  

5.) Eden Lake - Gyilkos kilátások
Számomra az egyik legbrutálisabb film. S nem a képi világot illetően, hanem mert olyan mérhetetlen nagy agressziót tud kiváltani ez a film az emberből, amit nem lehet leírni. Mikor először láttam az utolsó jelenetet, napokig le voltam sokkolva. Nem gyakran mondok ilyet, de ennél a filmnél készen kell állni lelkileg a kínzó fájdalomra.

4.) A gépész
Ez az egyik legfrissebb film a listán számomra, mivel nem rég volt szerencsém megnézni, s egyből belopta magát a szívembe vagy inkább megfájdította azt. Titkok, kérdések és félreértések tömkelege lepi el az embert és főhősünket, míg eljutnak a végkifejletig, ami hát sokkoló, de valahol gyönyörű is. Igazi megváltás történet egy thrillerbe ágyazva. Ja és a film nézése közben kötelező egy kiló szalámi elfogyasztása, mivel Christian Bale itt, hát igen...

3.) Perfect Blue
Egy anime! Juhú. És nem is akármilyen anime. Az egyik kedvencem. Egy olyan darab, ami vetekedni tud a nyugati thriller gyártás mesterműveivel is, mivel ez a film elképesztően csavaros, jól összetett és brutális. Amit még külön dicsérni tudok az az, hogy a film mellőzi a számomra idegesítő anime elemeket, ezáltal egy japán animációtól idegen is könnyen megszeretheti ezt a mesteri alkotást.

2.) Hetedik
Őszintén. Kell írnom bármit is? Aki még nem nem látta, az most rögtön kapcsolja el ezt a posztot és induljon megnézni, mert ilyenben még nem volt része. Gyakorlatilag a műfaj legjobbja. De hát akkor miért második? Az igazság az, hogy van egy film, ami az elsőként talált rám, ami először sokkolt le és ami előbb megfogott, mint a legtöbb hasonló alkotás.

1.) Azonosság Tény, hogy nem ez minden idők egyik legokosabb filmje, de számomra olyan nagy élményt nyújt minden egyes alkalom, amikor nekiállok megnézni, amit egyszerűen nem tudok leírni. Egyébként meg egy remek film, ami a műfajt kissé átreformálva a rejtély felépítését visszafelé játssza le nekünk. Tehát a film végére kb. semmit nem értünk, de a végén mégis összeáll az egész. Nekem az egyik legnagyobb kedvencem. És tudom, hogy valószínűleg csak nekem.  
Képek forrása: Googel képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése