2017. október 31., kedd

A 10 legjobb horror film | Filmes szubjektív toplista

+1 Végső állomás széria
A plusz egyedik darab, mivel azt tényként lehet elmondani, hogy a Végső állomás filmek nem jó filmek. Ahol lehet ott a minőség alacsony szinten helyezkedik el, de ennek ellenére van bennük egy olyan tényező, ami felhelyezte őket erre a listára. Paranoiássá teszi az embert. Ezek azok a horror filmek, melyek nem a filmnézése közben ijesztők, hanem a megnézés utáni félórában, két napban, egy hétben... Ez egy nagyon érdekes tényező, mivel én is egy hétig nem szálltam be liftekbe a sorozat végignézése után. Egy megtekintésre mindenesetre ajánlót legalább az egyik rész. 

10.) Hellraiser
Nem szeretem a body horrorokat. A legtöbb csak az esztelen belezésről szól, ami úgy gondolom nem minőségi szórakoztatás. Azonban, mikor a műfajt Barker tálalja nekem, mindig kapok valamivel többet és értelmesebbet. A Hellraiser a legjobb példa erre, a sok vér itt is megvan, de van egy pszichésebb síkja is. Igazából úgy tudnám kifejezni, hogy metaforikus horror. Olyan, mintha irodalmi képekkel dolgozna, elég csak az ellentétekre gondolni. 

9.) Rosemary gyermeke
A Rosemary gyermeke mintapéldája annak, hogy nem szükséges darabolni és hentelni egy jó horror filmben. Elég csupán kialakítani egy borzongató hangulatvilágot, egy egyszerű, s mégis ötletes sztorit és néhány paráztató jelenetet. Remek darab. 

8.) A nyolcadik utas: a Halál
Stílusosan került a nyolcadik helyre. Nem is tudom, mit lehet elmondani minden idők legjobb sci-fi horrorjáról és legikonikusabb űrlényéről. Csak látni kell és kész.

7.) A köd (2007)
Nem hiszem, hogy annyira sokan sorolnák be ezt egy top tízes listába, nekem két dolog indokolta, hogy itt legyen. Az első az alapszituációban rejlő lehetőségek abszolút kiaknázása. Ami a filmben van, az működik és nagyrészt jól. A másik pedig a film vége, amit egyszerűen bűn elfecsegni. 

6.) A barlang
Na erre a filmre mondanám, hogy a horror filmek lehetőségeit teljes mértékben kihasználja. A hangulat keltés, a szereplők megjelenítése, a történetvezetés mind kellően jó ahhoz, hogy ez a film az egyik legjobb horror legyen. Klausztrofóbiások, viszont vigyázzanak vele.  

5.) Rémálom az Elm utcában
A retro horrorok abszolút királya. A 70-es, 80-as évek gagyi, slasher horrorfilmjeinek legtöbb eleme megtalálható ebben is, azonban van két dolog, ami kiemeli a többi hasonló film közül. Az egyik a dolog álomvilágra kiterjesztése. Jól működik. A másik pedig, hát Freddy Krueger. Össze se lehet hasonlítani egy Jasonnel vagy egy Michaellel.

4.) A kör (2002)
Ez a film mai napig úgy tud félelmetes lenni, hogy a legtöbb horror film klisét nem használja és nem is akarja használni. Helyette inkább kreatívan a psziché világában okoz rémálmokat az emberekben. És egyébként kiváló remake, nekem az eredeti sose tetszett annyira, mint ez.  

3.) Az ördögűző
Ez is egy olyan film, amiről nem érzem szükségét annak, hogy sorokat írjak róla. Abszolút kiváló, kötelező darab mai napig. 

2.) Ragyogás
Sok negatív kritika éri ezt a filmet még ma is, de az tény, hogy a filmművészt legikonikusabb jelenetei közül nem egy a Ragyogásból van. Kubrick klasszikusa szinte az egyetlen, amit irodalmi horrornak tudok nevezni.  

1.) Fűrész
Igazából cseles film ez, mivel a horror és a thriller határán mozog. Én mindig a filmvégi  katarzisban gazdag fűrészelős jelenet miatt kezeltem horrornak. Sok hibája van a filmnek, az tagadhatatlan, ahogy az is, hogy az összhatása és a csavarjai úgy vágják pofon az embert, hogy utána egy hétig nem kell föl, s csak néz maga elé. Lehet, hogy elnéző vagyok vele, mivel eléggé kicsiként láttam először és óriási hatást tett rám, de én nem tudok nem úgy nézni rá, mint a legtökéletesebbre. És szégyen, amit a folytatások műveltek az eredetivel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése