2018. március 31., szombat

Húsvéti Book Tag | Könyves kérdéssor

1.) Nyuszik - Egy könyv, amiből lehetne több is, azaz örülnél, ha lenne folytatása


Fülszöveg:
A mágia örök törvénye, hogy az árát vérben kell leróni: annál forróbban és drágábban, minél hatalmasabb. Még az istenek sem mentesek ez alól, hisz ők is így születtek, vérben és varázslatban. A mágia előtt nincs lehetetlen – amíg arányosan megfizetnek érte…
Mekkora áldozatot ér meg egy zsarnok bukása? Egy száműzött bosszúja? Egy ország megszabadítása? És mennyi vért kell kiontani hozzá, hogy valaki dacolni tudjon az istenekkel?
Ennek a történetnek három hőse van; felváltva törnek egymás romlására. Mindháromnak felelnie kell ezekre a kérdésekre; és mindhárman más választ adnak. Bölcsen teszik-e vagy sem, de nem mindenki hajlandó megfizetni közülük a kegyelem árát…
Orson Scott Card 1983-ban élénk felbolydulást keltett ezzel a regényével: ez volt az első kirándulása a fantasy területére, és rögtön halomra döntötte vele a hagyományokat.
Az igazság kegyetlen – de kegyelemmel enyhíteni még kegyetlenebb.

A kegyelem árát kicsivel több, mint egy éve olvastam és egyből megszerettem. A könyv a hatalomról, annak megszerzéséről, megtartásáról, elvételéről és leginkább áráról szól, mindezt egy brutalitással megspékelt fantasybe ágyazva tálalja Card. A kötet elolvasása után egyből éreztem, hogy még szívesen olvasnék ebből a világból több különböző történetet, de hát ezzel kell jól lakni.


2.) Tojás - Egy könyv, ami meglepett


Fülszöveg:
Egy fiatal lány húsba vágó története, aki alámerészkedik Tokió sötét bugyraiba. A regényben a tizenkilenc éves Luit megbabonázza új barátja, Ama kettévágott kígyónyelve, és révületében nekivág az élet túloldalára vezető útnak. Tokió utcáin a fájdalom átszüremlik az örömbe. Megismeri Ama barátját, Sibát, a tetováló mestert, akinek hideg szemei pusztító titkokat sejtetnek. 
Mikor Ama és Siba vakmerő viselkedése veszélyes következményekbe torkollik, Lui válaszút előtt találja magát: jó és gonosz, élet és halál, szerelem és gyűlölet között. 
A könyv kritikusai és olvasói körében egyaránt osztatlan sikert aratott, csak Japánban több mint egymillió példányban kelt el, számos nyelvre lefordították és Kanehara irodalmi hírességé vált saját hazájában. Pirszinget a kígyónak című műve meghozta húszéves alkotójának az Akutagava-díjat is, Japán legnagyobb irodalmi elismerését, melynek ő volt az egyik legfiatalabb kitüntetettje.

A legutóbbi meglepő olvasásom ez a kevésbé ismert Japán kisregény, mely azzal lepett meg, hogy mennyire jól tud működni és mennyire jól ki tudja fejezni magát ebben a brutális és perverz témában. Nem mindenkinek, de ajánlott olvasmány. 



3.) Vadászat - Egy könyv, amit nehéz volt megkaparintanod


Fülszöveg:

2540-ben a Boldogságra való puszta törekvés immár kevés, ha egyszer már az Életnél is több, a holtig tartó ifjúság elidegeníthetetlen joga is mindenkinek megadatott. Ki bánja, ha közben a Szabadság és Egyenlőség hiú eszméi s megannyi más kacat – művészet, hit, az önmagáért való tudás – mind oda került, ahová való: a történelem szemétdombjára! Mert aki mást, úgymond, többet akar – Istent, költészetet, jóságot, szabadságot, olykor a magánycsendjét vagy épp a bűn katarzisát –, az nem akar mást, mind a boldogtalanságot. 
Az efféle Vadembernek a Világellenőrök jóindulatú bölcsességgel kormányzott világállamában nincs helye. Jobban teszi hát, ha a földgolyó egy távoli zugába húzódva a sötét múlt kínjaival sanyargatja magát: ínséggel, betegséggel, hideggel, forrósággal, gyötrő szenvedéssel és gyilkos szenvedéllyel. Netán egy Shakespeare nevű, rég halott rajongó összegyűjtött műveinek forgatásával. Vagy Huxley olvasásával – mondjuk egy Szép új világ című könyvvel.
"Tizennyolc tökéletesen egyforma, Gamma-zöld egyenruhás, göndör, gesztenyebarna hajú lány vizsgálta meg az összeszerelt gépeket, melyeket aztán harmincnégy kurta lábú, balkezes, Delta-mínusz férfi ládákba pakolt, és végül hatvanhárom kék szemű, lenszőke és szeplős félidióta Epszilon az odakint várakozó teherautókra és kamionokra rakott. 
– Ó, szép új világ… – a Vadember azon kapta magát, hogy Miranda szavait ismétli újra meg újra, mintha csak az emlékezete akarna gonosz tréfát űzni vele. 
– Ó, szép új világ, melyet ily emberek laknak."

Tudom nem egy alig ismert, ezer évet kell kutatni, hogy megtaláljuk fajta könyv a Szép új világ, de én relatíve sokat kerestem, hogy végre polcomra kerüljön. A legjobban az lep meg, hogy egy ilyen alapművet, mint ez nem lehet kapni egyetlen könyvesboltban sem és online is csupán használt példányokhoz juthat az ember. Mi van veled magyar könyvpiac? 



4.) Bárányok - Egy gyerekkönyv, amit mai napig élvezel



Fülszöveg:
Grafikus vagyok. Gyerekkoromtól megszoktam, hogy bal kézzel rajzoljak, de írni jobb kézzel tanítottak, mondván: írni csak jobb kézzel szabad. Amikor kigondolom a meséket, mindig a jobb kezemben tartom a tollat, a balban pedig a ceruzát vagy az ecsetet. Ez így nagyon kényelmes: a jobb kéz írja a mesét, ezalatt a bal vidám képeket rajzol. De fordítva is előfordul: előbb a bal kéz rajzol, utána a jobb kép alá írja a szöveget. Így hát mindkét kezemmel dolgozom, hogy nektek, kis barátaim, vidám, érdekes mesét és hozzávaló rajzot kanyarítsak. Remélem, ha elolvassátok könyvemet, és végignézitek minden rajzomat, megszeretitek a történetek szereplőit is. És azt is remélem, hogy a meséim nemcsak szórakoztatnak benneteket, hanem elgondolkodtatnak erről-arról, vagy arra késztetnek: megcsináljatok, lerajzoljatok valamit, fúrjatok-faragjatok. De az is nagyszerű, ha könyvem megnevettet mindannyitokat!

Ez örök kedvenc és nem hiszem, hogy lenne általam jobban szeretett történet a kiskoromból, mint ez. Szutyejev minden apró meséje annyira kedves, aranyos és szerethető. Tanulmányokat lehetne írni arról, miért a legtökéletesebb írások ezek gyerekeknek. 



5.) Tavasz - Egy könyvborító, ami a tavaszra emlékeztet



Fülszöveg:
A ​doktor, aki beteg, bizonyos Edwin Spindrift, a Távol-Keletről Londonba visszatérő nyelvészprofesszor. Most éppen agyműtétre vár, egy idő után azonban kiszökik a kórházból, mert tetten akarja érni alkoholizáló (és félrelépegető) feleségét. Dr. Spindrift „kölcsön” öltönyben, kórházi papucsban, és egyetlen fillér nélkül, mindenféle – fehér és színes – tolvaj, szélhámos és egyéb kétes elem közé keveredik a zegernyés londoni éjszakában, sorra feladja normáit, maga is lop, csal, hazudik és szélhámoskodik. Mulatságos kalandjai során nyelvészeti előadást tart egy illegális italmérés közönségének egy rendőrségi razzia során, aztán megnyer egy televíziós vetélkedőt, ahol a „legszebb kopasz fej” kategóriájában versengenek a résztvevők (hősünket ugyanis az agyműtét előtt kopaszra nyírták). Végül visszakeveredik a kórházba, ahol – ki is derül de meg nem is hogy dr. Spindrift voltaképpen álmodta az egészet, és közben megoperálták. Ez azonban nem gátolja abban, hogy újra megszökjék, és új kalandokra induljon a londoni éjszakában….

Az egyik legutóbbi szerzeményem és tudom kicsit morbid, de gondoltam a sok tájképes borítónál izgalmasabbat kell találjak. 



6.) Feltámadó a halálból - Egy könyv, egy elhunyt írótól



Fülszöveg:
Egy ​tragikus életű s ma már szinte elfeledett novellista tömör, félelmetes életművének legjavát tartalmazza ez a gyűjtemény Illés Endre válogatásában; Csáth Gézáét, aki fél évszázaddal ezelőtt a modern magyar próza egyik nagy előfutára és megújítója volt. Jelentkezése az irodalomban, amely a Nyugat indulásával egy időre esett, a kölyök Rimbaud indulására emlékeztet. Korán kibontakozó, tékozlóan gazdag, sokoldalúan színes tehetség volt, aki az írás mellett remekül rajzolt, festett, hegedült, zongorázott és zenét is szerzett (ő írta annak idején a Nyugatban Bartókról és Kodályról az első elismerő kirtikákat, s húszéves fejjel, harmadéves medikusként olyan feledhetetlen remekművét, mint az Anyagyilkosság. Aztán bekövetkezett tékozló és mohó életének végzetes találkozása a morfiummal, amely fiatalon elroncsolta gazdag tehetségét, elpusztította az új magyar irodalomnak talán legmerészebb ihletőjét, kinek műveiből az irodalmi rokonság szálai Kosztolányi Dezsőhöz és Karinthy Frigyeshez éppúgy elvezetnek, mint Nagy Lajoshoz vagy Ady Endréhez. 

Csáth Géza a magyar irodalom talán legnagyobb őrült zsenije. Novellái számomra nem azért kedvencek mert tökéletesek, hanem azért mert annyira igaz életérzésből születtek, hogy abba fáj belegondolni. A brutalitást lehet írni és lehet érzeni. Csáth pedig érezte és írta egyszerre. 



7.) Kosarak - Egy könyv, ami jelenleg a kívánságlistádon szerepel


Fülszöveg:
Ebben a regényben mindenki árva. A negyvenes évek végén örökbefogadott kislány, a nevelőszülei, a saját gyereke, a férje, az összes rokona és ismerőse: kivétel nélkül mindenki a szeretethiányt tekinti az elfogadott, az egyetlen megélhető állapotnak. Ezek az emberek egy lepusztult, málló vakolatú, főzelékszagú gangon tengetik küzdelmes életüket, karnyújtásnyira a nyomortól, fényévekre a normálisnak gondolt léttől. Mégis, az elfojtott érzelmek és indulatok olykor-olykor feltörnek, és ezek a kitörési pontok sorsfordító pillanatokat eredményeznek. Ez a nyomasztó és szűk, de egyben átlátszó világ maga az akvárium. 
Tóth Krisztina kiváló arányérzékkel keveri a naturalizmust, az iróniát és a fekete humort, „hétköznapi katarzissal" tisztítja meg múltunknak ezt a nehezen feldolgozható, a kollektív tudattalant erősen befolyásoló szakaszát.

Kívánságlistámon van, de már mióta! De a közeljövőben mindenképp hozzá fogok jutni, mert több kihívás befejezéséhez is kell, illetve már nagyon kíváncsi vagyok erre a hőn szeretett Tóth Krisztina írásra. 



8.) Cukorka - Egy könyv, ami édes



Fülszöveg:
Sindó Súicsi mindent megtesz, hogy sztár legyen. Nincs képzettsége, nincs tehetsége, és nincs bandája. Miután talál egy tehetséges gitárost és lehetőséget kap egy fellépésre, készen áll, hogy megmutassa a világnak, milyen zseniális dalszerző. De Juki Eiri elolvassa a nevetséges sorokat, és földbe döngöli a fiatal zenészt. Mivel nem tudja magát túltenni a kritikán, Súicsi Juki társaságát keresi, hogy aztán kettejük jövője kibogozhatatlanul összefonódjon. Képtelenek megfékezni az erőt, ami egymás felé húzza őket mint a gravitáció.

Ebbe a manga sorozatba nem olyan rég kezdtem bele és bár nem igazán nekem íródtak, az írónő stílusa annyira szerethető, hogy vétek lenne abbahagyni. Egyébként meg egy szimpla, nyáladzással ömlesztett slice of life történet.








Képek forrása: Google Képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése