2018. június 20., szerda

Alternatív Amerika történelem trip | Fantasy rajongóknak 1#

Tádám! Új sorozat az oldalon! Ráadásul könyvekkel foglalkozik! Mi történik itt kérem szépen? Hát az történik, hogy részt veszek a molyos Fantasy rajongóknak 2018 című kihíváson, mely során 3x3 könyvet kell elolvasni három egymást követő hónapban. A nyár amúgy is kicsit a kikapcsolódást elősegítő olvasmányokról szól (na meg a kötelezőkről...) Úgyhogy arra gondoltam legépelnék pár mondatot az éppen adott művel kapcsolatban és meglátjuk meddig visszük el ezt a bejegyzés típust.

Az első alanyomnak Orson Scott Card: A hetedik fiú című művét választottam, mely a Teremtő Alvin sorozat első része. Cardot ismertem már korábban sci-fi és fantasy szerzőként és egyikként se csalódtam benne, ezért gondoltam, hogy jó választás az ő könyve kezdésnek.
Card stílusa az eddigi ismereteim alapján eléggé változatosnak mondható. Hol nagyon brutális, hol nagyon könnyed, hol nagyon naturalista, hol nagyon mesélős. Tehát eléggé nagy végleteket alkalmaz az írás során és kíváncsi voltam vajon A hetedik fiú esetén milyen Cardot fogok kapni. Ami meglepett, hogy megint egy másfajta írást kaptam, de fel lehetett benne ismerni az írót.
A történetről annyit, hogy egy alternatív 18.század Amerikájába kalauzol el minket,  ahol a szóbeszédek szerint Benjamin Franklin a kor legnagyobb varázslója. Ebben a világban születik meg a történet főszereplője Alvin, aki egy hetedik fiú hetedik fia, s ezáltal  egy különleges hatalom birtokában van, melyet fokozatosan kezd megismerni a fiú és mi is a mű során. Alvinnal történnek bizonyos dolgok a regény folyamán, lesz egy nagyon idézőjeles mestere, illetve erejének mibenlétét is ki kell tapasztalni szűkös időn belül. 
Ami nagyon-nagyon tetszett, hogy nem lett eltúlozva a szokásos kiválasztott vagyok sztori. Igen, Alvin kiválasztott, de ez nem kap világrengető hangsúlyt. Igen, Mendemondó a bölcs tanító szerepében tiszteleg, de ő sem mindentudó. Igen, a világ egy szerves részét képezi a mágia, de nem az mozgatja minden egyes szegletét. Tetszett, hogy minden fantasy elem nagyon finoman és minimálisan lett adagolva. Nem Trónok harca szinten minimálisan, de ebben a könyvben sem csücsül minden második sarokban egy nagyhatalmú boszorkánymester vagy egy tűzokádó sárkány. És ez pozitívum. 
A könyv keveset, de nagyobb erővel mutat és talán ez az egyetlen negatívuma is egyben. Azonkívül, hogy megismerjük a történet világát, a mágiarendszerét, a karaktereket és azok jellemét konkrétan nem történik semmi. Persze nyitókötet és nem szükséges, hogy minden egyes nyitókötetben óriási kazamatákat, meg misztikus templomokat bejárva, ötezer szörnyet legyőzve nyerjenek a hősök, de valami plusz súlyt igazán kaphatott volna a könyv. Mert egyébként a regény nagyon jól van megírva, a karakterek lélegeznek és a felépített világ is lélegzik. Már csak egy főbb dramaturgiai konfliktus hiányzik, mely a folytatásokban biztos hogy meg fog jelenni és egy remek fantasy sorozatot fogunk kapni így, tele egyedi elemekkel. 
A kíváncsiságomat eléggé felkeltette a könyv, ahhoz hogy folytassam a sorozatot, ezért ez valamikor, a nem túl távoli jövőben meg is fog történni. Néhány fontos dolgot még úgy érzem le kell írjak. Készült egy film ugyanezzel a címmel, de senkit ne tévesszen meg, mivel az a nem kicsit pocsék film nem ennek, hanem egy másik könyvnek az adaptációja. Úgy látszik eléggé felkapott dolog ez a hetedik fiú hetedik fia mítosz.
Mindenesetre a könyvet ajánlom azoknak, akik nem egy elképesztően epikus, világmegváltó fantasy történetet akarnak elolvasni, hanem egy sokkal könnyebb, de kreatívabb történet egy kicsi szeletét.  

"Mindenki meghal (…). De néhányan közülük a szavaik által tovább élnek."
Ezt NE nézzétek meg!
Képek forrása: Google Képek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése