2017. december 4., hétfő

Mit nézel ha... | Filmes Tag


Szerintem mindannyian szeretünk újranézni egyes filmeket, melyek nagy hatást gyakoroltak ránk vagy nagyon tetszettek. Nem tudom hogy vagytok vele, de én személy szerint különböző filmeket, különböző alkalmakkor nézek meg, attól függően, hogy most épp mire van szükségem. Szeretek néha könnyezni, szeretek néha nevetni, izgulni vagy akár kellemesen fájó szívvel a képernyő előtt ülni egy keveset. Ezért is készítettem ezt a tag-et, hogy összegyűjtsem milyen filmeket, mikor szoktam nézni. Valamint azért, mert szimplán szeretek tag-eket kitölteni, filmekkel kapcsolatos kérdéssorból pedig igencsak kevés van az interneten.

1.) Mit nézel, ha valami viccesre vágysz?
Brian élete. Lehet-e ezt egyáltalán elégszer megnézni? Ez az a frenetikusan zseniális vígjáték, amin nem lehet nem toporzékolva röhögni. Abszolút kötelező darab annak, aki kicsit is kedveli az abszurd humort. 

2.) Mit nézel, ha valami szomorúra vágysz?
Eddig egyetlen egy filmnek sikerült úgy igazán megsiratnia ez pedig Az út volt. Egy iszonyatosan könnyfacsaró alkotás, mely 110 percen keresztül egy felszínében borzalmas, de belsejében gyönyörű történetet mesél el apa és fia kapcsolatáról, meg persze arról a világról, ami felé sebesen tartunk. 

3.) Mit nézel, ha valami akció dúsra vágysz?
Kill Bill. Az abszolút maximumon pörgő, Zs kategóriás külsőségekkel rendelkező, de A+ kategóriában helyet foglaló, két részes, csodálatos agymenés. Tarantino nem legkoherensebb filmje, de az egyik legikonikusabb és leglazább.

4.) Mit nézel, ha valami könnyűre vágysz?
Napos oldal. Ez a kedvenc romantikus komédiám és szerintem a műfaj szinte egyetlen kiemelkedő darabja. A film hangulatvilága és finoman adagolt humora egy többször nézhető, könnyen fogyasztható darabbá teszi ezt a kis filmet.

5.) Mit nézel, ha valami nosztalgikusra vágysz?
Életem legelső egész estés filmje amit láttam, az első Harry Potter volt. Épp ezért talán ez az én legnosztalgikusabb filmem, mellyel azt hiszem nem csak én vagyok így. 

6.) Mit nézel, ha valami mesésre vágysz?
Egy nem annyira kedvelt darab az én egyik kedvenc animációs filmem, a Horton. Leginkább nosztalgikus okok miatt szeretem ennyire, de egy igazán aranyos, kedves kis történet, melyet sajnos sokan elfeledtek az idők során. 

7.) Mit nézel, ha valami varázslatosra vágysz?
Csillagpor. Ez a legjobb felnőtt mese, amit valaha láttam. Igazából minden meg van benne, ami a műfaj élére emelheti. Kalandvágyó, hősszerelmes főszereplő, boszorkányok, rivalizáló hercegek, kalózok, s minden más. 

8.) Mit nézel, ha valami kalandosra vágysz?
A kedvenc kalandfilmem az első Múmia. Sokan szem ráncolva nézhetnek most rám, de szerintem minden megvan benne, ami miatt jó kaland film és ráadásul mindent jól is adagol. Nem megy el bugyuta irányba a humorral és a történettel. Szimplán jó kis film.

9.) Mit nézel, ha valami elgondolkodtatóra vágysz?
Minden idők egyik, ha nem a legjobb magyar filmjét választanám ide, Az ötödik pecsétet. Ez a film hátborzongatóan zseniális és tökéletes. Nem lehet tudni, hogy egy mennyei pokoljárás vagy egy pokoli mennyjárás az egész. Látni kell és kész.

10.) Mit nézel, ha valami izgalmasra vágysz?
Mátrix. Ötvenedjére is végig lehet izgulni és ámulni, annyira jó film. Azt hiszem nem is kell róla többet mondani.

11.) Mit nézel, ha valami őrültre vágysz?
Ádám almái. Ez a film elképesztően aranyos és őrült. És nem utolsósorban komoly is. Furcsa, de így van. Komoly szimbolika húzódik meg a kedves réteg mögött, melyet kicsit szíven ütően él meg az ember a film nézése közben. 

12.) Mit nézel, ha valami régire vágysz?
Buster Keaton bármelyik némafilmje. Keaton mimikát mellőző arca, ahogy ügyetlenkedik. Hát az a kacagtató látvány újra és újra. 

13.) Mit nézel, ha valami tanulságosra vágysz?
Gran Torino. Elképesztően katartikus és tanulságban gazdag film, melyet vétek kihagyni.

14.) Mit nézel, ha valami fájdalmasra vágysz?
Minden idők egyik legkiválóbb musicaljét, a Táncos a sötétben című filmet. Láttatok már fájdalmas musicalt, ahol az utolsó dal nem a happy endről szól és legszívesebben az elhangzása előtt kikapcsolnátok a filmet? 

15.) Mit nézel, ha életed egyik legmeghatározóbb filmélményét akarod feleleveníti?
Oldboy! Az egyik legkatartikusabb filmélményem, melyet egymás után háromszor kellett megnéznem, annyira nagy hatással volt rám. Igazából kötelező darab, mely brutalitása ellenére egy igazán szép történet.
Képek forrása: Googel képek

És most ti jöttök. Melyek azok a filmek, amiket ti ilyenkor megnéztek? Ha kedvet kaptatok, nyugodtan lopjátok, én pedig kihívnék három snitt tagot, hogy terjedhessen ez a tizenöt kérdés: @BacchanteBlues @Debut @Leah
Kíváncsi vagyok, mikkel válaszoltok. Jó filmválogatást és kellemes kitöltést! :)

1 megjegyzés:

  1. Fúha, ez aztán az Ászok listája! Az ötödik pecsétet csak egyszer bírtam végignézni, azóta emésztem, de a könyvet már beszereztem ;)
    Remekek a kérdések is, jó lesz elcsámcsogni rajtuk :)

    VálaszTörlés