2018. február 13., kedd

Hetyke király elbukik | Egy hét - hét dráma 2#

A II. Richárd Shakespeare kevésbé ismert művei közül való és őszintén megértem, hogy miért. Alapjáraton az összes Shakespearei elem megvan a tragédiában, legyenek azok a nagymonológok, az időkezelés, a karakter ábrázolások, de ennek ellenére hiányzik belőle valami, ami ezt a művet a nagyok közé emelhetné. Véleményem szerint ez a hiányzó elem a hozzáadott érték. Itt már nagyon látszik, hogy Shakespeare nem csinál mást, mint kódexeket böngész naphosszat, s ami megtetszik neki, azt viszi is rögtön. Persze egy történelmi adaptáció esetén kell a hitelesség, de amellett szükség van a mögöttes tartalomra is, ha irodalmi alkotásnak akarjuk elkönyvelni azt. És a II. Richárd több szempontból nézve is csak egy valós esemény, egy bukás története gyengén bemutatva. 
Tetszett viszont, hogy a szöveg briliánsan van megírva. Például a Macbeth dialógusait és monológjait nem éreztem ennyire erősnek, dacára annak, hogy sokkal jobban tetszett az, mint ez a kis királydráma.
Nem segít a darabon az se, hogy II. Richárd karaktere egyáltalán nem kedvelhető. Nincs erős keze, ha cselekszik, akkor azt rosszul teszi, minden lépése és megszólalása egyszerűen idegesített engem és nem igazán tudtam vele együtt érezni története végén. Pedig szomorú, hisz érdemelhetett volna jobb sorsot is, de egyszerűen nem ment, hogy sajnáljam.    
Összefoglalva nekem nem igazán nyerte el tetszésemet ez a dráma. Túl sok személy cselekszik keveset, akik pedig a központban vannak teljesen érdektelenek. Ennek ellenére azt mondanám, egyszer megéri találkozni vele, mert mégiscsak a reneszánsz mesterének sorai ezek is. 

II. Richárd angol király
Részlet a The Hollow Crown című sorozatból
Részlet a The Hollow Crown című sorozatból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése