2018. február 15., csütörtök

Zuhanás a mélybe vagy mélyebbre | Egy hét - hét dráma 4#

Arthur Miller Az ügynök halála című drámája a következő darabunk, amiről nagy általánosságban azt tudnám elmondani, hogy nem egy könnyen befogadható, de annál erősebb mű.  
A történet főszereplője a már idősödő, utazó üzletember Willy Loman, aki átlag amerikai életet él, átlag amerikai családdal. Azonban néhány jelenettel később az olvasónak már rögtön le is esik, hogy Willy fejében nem minden van rendben és sajnos nem csak ott, hisz fiaival, feleségével és barátaival ápolt kapcsolata sem éppen rózsás. 
Ennél többet úgy érzem nincs értelme elmondanom, ugyanis a történetet valójában nem is a cselekmény íve viszi előre, hanem sokkal inkább egy folyamat, mely során főszereplőnk egy mély zuhanáson megy keresztül a fizikai és a fejében lejátszódó metafizikai világban is. 
Az ügynök halála valójában az amerikai álmot élő és beteljesítő ember kritikája. Az ember, aki harmincöt éven keresztül ugyanazon helyen dolgozik, ugyanazt az életkörülményt éli eljut az életében egy olyan pontra, mikor fel kell tennie magának a kérdést: elértem e valamit én ezzel az egésszel? Én úgy gondolom, hogy Willy tudatosan vagy tudat alatt felteszi magának ezt a kérdést, s hogy milyen választ ad rá, azt megtudhatja az, aki megismerkedik a művel.
Ez esetben azt mondom, hogy ne a dráma elolvasásával kezdjetek, hanem tekintsétek meg színházban vagy nézzétek meg az 1985-ös feldolgozást, ami hű az alapanyaghoz és ügyesen lett elkészítve. Azért mondom ezt, mert szerintem ez a dráma olvasva kevésbé jön át, mint megtekintve, főleg az időbeli ugrálások miatt. 
Összesítve megint csak azt tudnám elmondani, hogy egy egyszerű ötletből lett megteremtve egy jól kidolgozott, társadalomkritikával megfűszerezett történet.   

"Régi dolog, drágám, hogy az élet rossz befektetés."



Részlet az 1985-ös Az ügynök halála című filmből

Képek forrása: Google Képek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése